Guide til sikkert bilkøb: Ny eller brugt bil?

Det er umuligt at give et klart svar på, om det bedst kan betale sig at købe nye eller brugte biler, da der er mange faktorer, der spiller ind. Et sådant vurderingsspørgsmål handler nemlig i høj grad om bilistens behov og økonomi, og samtidig spiller sikkerhedskrav og udstyr også en væsentlig rolle. På den korte bane vil det som udgangspunkt altid være fordelagtigt at købe en brugt bil, men ser man derimod lidt længere frem, er det ikke nødvendigvis længere en fordel.

Nye biler – fordele og ulemper

En ny bil mister en del af sin værdi, så snart den forlader bilforhandleren, men det har dog kun betydning for dig, hvis du skal skille dig af med bilen indenfor den nærmeste fremtid. For de fleste biler gælder det nemlig, at man over en årrække typisk kan tjene bilen ind igen, så den er billigere i kroner og ører, når man opgør det i antallet af tilbagelagte kilometer. Det er en klar fordel ved nye biler, at der er fabriksgaranti inkluderet i prisen, så man i de første år kun har serviceomkostninger på udgiftsposten. Samtidig har du mulighed for at designe en ny bil med hensyn til valg af udstyr, og du kan derfor også selv bestemme, hvilken pris du har lyst til at betale for særlige features. Ulempen ved køb af ny bil er derimod, at du ikke selv har kontrol over bilmarkedet, hvorved der altid vil være en risiko for, at din bil har mistet markedsværdi, når du står overfor salg eller udskiftning af den.

Du bør altså overveje at købe en ny bil, hvis dit bilbudget tillader det, da det på den lange bane bedre kan betale sig at købe en ny bil, da du med stor sandsynlighed vil have færre udgifter til vedligeholdelse sammenlignet med en brugt bil. Samtidig kan en brugt bil være en god økonomisk løsning, hvis du eksempelvis har langt på arbejde, da de nyere biler ofte kører mere miljøvenligt og dermed sparer på brændstoffet.

Brugte biler – fordele og ulemper

Modsat nye biler er fordelen ved køb af en brugt bil, at markedet kan have presset prisen på en dyrere bil ned, så du får mere bil for pengene hvad angår størrelse, komfort og udstyr. Hvis du ved, at du alligevel skal skifte din bil ud inden for få år, vil det altid være en fordel at købe en brugt bil, idet den sammenlignet med en ny bil vil have tabt mindre værdi. Ulempen ved en brugt bil er derimod, at du typisk ikke vil være stillet nogen garanti, og i og med, at du ikke ved, hvordan bilen reelt set er blevet kørt og behandlet af foregående ejer, er der stor sandsynlighed for at bilen har kortere fremtidsudsigter end en ny bil.

En brugt bil er altså en god løsning for dig, hvis du med dit bilbudget ikke kan få råd til en ny bil af den type, du har behov for. Der er mange billige, men gode brugte biler på markedet, og det kan derfor betale sig at satse på en brugt bil – særligt hvis du kun tilbagelægger få kilometer om året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *