Bliv klog på fremtidens biltrends: Selvkørende biler

Fremtiden byder med stor sandsynlighed på store forandringer for biler og bilisme, og derfor kan du her få en smag på én af de teknologiske, innovative og idemæssige forandringer – nemlig de selvkørende biler. Selvkørende biler hører ikke længere kun fremtiden til, for der er hele tiden en gradvis udvikling i retningen af lanceringen af en fuldommen førerløs bil. På nuværende tidspunkt kører selvkørende biler rundt på de offentlige veje i USA på forsøgsbasis, og med Teslas populære elbil, Tesla S, der delvist kan tage styringen af bilen, står vi over for en revolution. Faktisk så nær en revolution, at transportminister Ole Birk Olesen (LA) i januar måned i år fremlagde et lovforslag om selvkørende biler. Men hvad kommer den selvkørende bilteknologi til at betyde for fremtidens bilister?

Øget fleksibilitet

Med intelligente features som at kunne aflæse vejskilte og indstille hastigheden derefter, automatisk nedbremsning, hvis man nærmer sig en forankørende bil, eller aktive advarsler, når man er ved at være for tæt på kørebanens afstribning, kan bilisterne i fremtiden læne sig tilbage og tjekke smartphone, tage en lur eller noget helt tredje. Den selvkørende bilteknologi gør det altså muligt, at biler kan tænke og tage beslutninger på egen hånd, og det betyder, at den tid, bilister bruger på transport, i stedet vil kunne bruges på andre ting, og det stemmer i høj grad overens med nutidens samfund.

Færre ulykker

Hvis man tænder radioen eller fjernsynet om morgenen, hører man tit om motorvejsulykker, der som oftest er forårsaget af en bilists korte øjeblik af uopmærksomhed. Mange ulykker skyldes altså fejl hos bilisten, og disse typer af uheld vil selvkørende biler dermed i høj grad kunne forhindre, idet bilister nu vil kunne lade de selvkørende biler klare kørslen og i stedet koncentrere sig om at få svaret på SMS eller tale med ungerne på bagsædet.

Nye typer af bilister

De automatiserede biler kan også være med til at udvide gruppen af bilister, da eksempelsvis børn, handicappede og ældre i fremtiden vil kunne komme til at ”køre” bil. For flere grupper i samfundet bliver det således attraktivt og ikke mindst muligt at benytte sig af at blive transporteret med bil, og det offentlige vil dermed også kunne spare en masse penge, idet der årligt bruges store summer på transport af børn, handicappede og ældre med taxa og busser. Derfor er de selvkørende biler altså også med til at forbedre effektiviteten i trafikken og øge livskvaliteten i samfundet.

Forbedret kapacitet i trafikken

Forestiller man sig, at trafikken udelukkende består automatiserede biler, der alle er forbundne, vil man i fremtiden kunne køre tættere på hinanden, idet bilerne kan kommunikere med hinanden og eksempelvis bremse samtidigt. Ifølge Vejdirektoratet forventer man, at kapaciteten på motorvejene kan øges med ca. 30%, hvis man antager, at al trafik sker med selvkørende biler. Ifølge deres analyser, vil selvkørende biler altså gøre bilister mere mobile, men de vil dog ikke skabe reduceret trængsel i trafikken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *